Ga naar hoofdinhoud

Alternatief depotstelsel: G-rekening 1.5

Vorige maand maakte de Belastingdienst bekend dat het eerder voorgestelde depotstelsel van de baan is. De fiscus komt nu met een alternatief: de G-rekening 1.5.

Per 1 juli 2014 zou het depotstelsel de G-rekening vervangen. Begin vorig jaar ontstonden er echter enkele problemen bij de ontwikkeling van het depotstelsel. De fiscus heeft toen, in samenwerking met de banken, besloten om af te zien van het sepotstelsel en de G-rekeningen  ‘toekomstbestendig’ te maken

Onlangs werd bekend dat er wordt gewerkt aan een alternatief voor het depotstelsel: de G-rekening 1.5. Dit is een sobere basisvariant van de G-rekening. De mutaties op deze G-rekening worden geautomatiseerd bijgehouden door de banken en verzonden naar de Belastingdienst. De benodigde aanpassingen om dit in werking te stellen, kunnen volgens de Belastingdienst en de banken begin 2016 gereed zijn.

Het verkrijgen van vrijwaring door het storten van een deel van de factuur op een aparte rekening blijft gewaarborgd. De versobering zit in het terugbrengen van de G-rekening naar de basis en het moderniseren en automatiseren van de functionaliteiten. Dit betekent ook dat het aangekondigde verplichte depot voor niet-gecertificeerde uitzendbureaus niet in werking zal treden.

Bron: Accountancy van Morgen

Back To Top